Egy növény, amit több ezer éve termesztenek, mert köztudott, hogy fantasztikus hatásai vannak az emberi szervezetre. Legfőképpen az indiai konyha használja, de szinte világszerte népszerű a vöröslencse. Könnyen emészthető, mert héjnélküli, így nem puffaszt, tehát az érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják. Jelentős a vitamintartalma, emellett igen sokrétűen fel lehet használni.
A vitaminok miatt igen jó immunerősítő, anyagcsere szabályzó és a daganatos betegségek megelőzésében is a segítségünkre lehet. A vöröslencse a természet áldása, ugyanis ez a növény az egyik legbőségesebb növényi fehérjeforrás.
Emellett tartalmaz aminosavakat, nincs benne koleszterin vagy telített zsírsav és mivel csak mérsékelten emeli a vércukorszintet, a cukorbetegek is ehetik. Azok az emberek, akik nem fogyasztanak húst vagy tejes készítményeket, jó hasznát veszik a konyhában és az egészség védelmében is. A vöröslencse rostjai támogatják az emésztést. Mivel rezisztens keményítőt is tartalmaz, ezért hasznos a salaktalanításban és a fogyásnál is.