Sajnos kijelenthető, hogy a magyar lakosság viszonylag nagy része küzd valamilyen allergiával, egyesek pollenre, mások gluténra vagy cukorra érzékenyek. Nem ritka továbbá a szója allergia sem, pedig ez rendkívül gazdag fehérjeforrásnak számít, ráadásul valódi vitaminbomba is.
Remekül beilleszthetőek a szójából készített ételek a vegán és a vegetáriánus életmódba egyaránt, de ezen kívül rengeteg változatos élelmiszer készül belőle. Bár nem mindenki tudja, de a szója a legtöbb élelmiszerben jelen van, például pékárukban, kenyérben, csokoládéban, hústermékekben. Gyakran előfordul még a gyógyszerekben és a kozmetikai készítményekben is.
Ugyanakkor megállapítást nyert, hogy a szója az egyik legveszélyesebb allergén, ami főként a legkisebbeket veszélyezteti. Például a tejre érzékeny gyermekek 30%-a szója allergia problémájával is küzd. Kialakulásának oka, hogy a szójabab fehérjéi között a conglicinre és a glicininre a szervezet különösen érzékenyen reagálhat. De a megjelenésének elsődleges oka a genetikai adottságokban keresendő.
Nagy a kockázata ezen egészségügyi rendellenesség kialakulásának azoknál, akiknél valamelyik szülő allergiás a szójára. Érdekességként el kell mondani, hogy azok körében is megjelenhet a szója allergia, akik naponta túlzott mértékben fogyasztanak szójatartalmú élelmiszereket. Az erre érzékenyeknél szinte azonnal jelentkeznek a tünetek, az intenzitásukat befolyásolja az elfogyasztott élelmiszer szójatartalmának erőssége. Azonban a szója allergia, mint betegség, szinten tartható.