Nem elég, ha pontosan tudjuk miként kell elkészíteni és az sem, ha jó érzékünk van hozzá. A házitészta készítés folyamata tele van rejtélyekkel és titkokkal. Olyan ez, mint egy nyugodt beszélgetés valakivel, akit szeretünk, ahol minden szónak megvan a maga értelme és a megfelelő pillanatban melegséggel és őszinteséggel hangzik el. Ugyanez a helyzet a házitészta esetében is.
Minden összetevőnek megvan a maga jelentése, ha pedig a maga idejében adjuk hozzá és az érzéseinket is beleadjuk, cserébe puha és meleg lesz. Hogyan készítsünk házitésztát, ha szó szerint semmire sincs időnk? Tegyünk meg egy roppant egyszerű dolgot! Szánjunk rá egy nekünk megfelelő napot és készítsünk a szokásosnál egy kicsit több tésztát! A házitészta egy részét azonnal felhasználhatjuk, a többit pedig a hűtőszekrénybe tehetjük, ahol biztonságban várja az elkészítés idejét. Készülhet belőle leveles vagy omlós tészta, pizzának való, gombóc és galuska is. Mi választhatunk, hogy mit szeretnénk belőle a későbbiekben.
A recepthez szükségünk lesz 3 csésze lisztre, 300 ml tejre, 50 ml növényi olajra, 1 tasak száraz élesztőre,1 teáskanál cukorra és fél teáskanál sóra. Melegítsük a tejet kb. 40 fokra, adjuk hozzá az élesztőt, a cukrot és 1 teáskanál lisztet, keverjük simára, majd hagyjuk 20 percig állni. A megkelt masszához adjuk hozzá a növényi olajat, a maradék lisztet és a sót, majd gyúrjuk jól össze, szükség esetén adjunk hozzá még lisztet. A kész házitésztát fedjük le fóliával és szobahőmérsékleten hagyjuk kelni 40 percig.