Tipikusan nyári csemege a kovászos uborka, hiszen ez a meleg napsütésben savanyodik meg, tehát más évszakban nem is készíthető. Még a tapasztalatlan háziasszonyok is sikerrel járhatnak, ha betartják a hagyományos kovászos uborka készítésének lépéseit. A hozzávalók listája sem hosszú, mindössze uborka, kenyér, só, fokhagyma és kapor szükséges hozzá.
Amennyiben mindent jól csinálunk, és az időjárás is kegyes, akkor a hagyományos kovászos uborka ízletes, ropogós lesz. Általában nagyobb méretű uborkát használunk, amelyeket hosszában bevágunk, de a végeket nem, mert akkor szétesik. 2-3 napig szükséges hagyni a napon, ami után kiszedjük az uborkákat az üvegből, a levét leszűrjük és ráborítjuk, így kerül a hagyományos kovászos uborka a hűtőszekrénybe.
Egyszerű dolog a befőzés
Nyáron, amikor a zöldségek, gyümölcsök megteremnek a kertben, a legtöbben tartósítjuk azokat valamilyen eljárással, hiszen a hideg évszakban is szeretnénk élvezni az ízüket. Befőzés által kiválóan tartósítható minden, ami a kis kertünkben megterem, így pedig a kamra tele lehet befőttel, lekvárral, különböző savanyúságokkal, és ezeket télen is jóízűen fogyaszthatja a család.
A lekvár készítése sem igényel nagy konyhai tudományt, igencsak egyszerű. Az eredményes, sikeres befőzés alapja a patyolattisztaság, főzés után a lekvárt alaposan kimosott és kiszárított befőttes üvegekbe kell helyezni. Többnyire cukorral készül ez a fajta finomság, de diabétesszel élők akár cukorhelyettesítőt is használhatnak, mert ugyanolyan finom azzal is. Lényeg, hogy a befőzés ízletes eredményt hozzon.