Ezt a keserűlikőrt gyógyszernek szánta a Zwack család egyik őse, amikor elkészítette II. József Habsburg császárnak 1790-ben. Az Unicum hazánk egyik nemzeti italának számít. A gömbölyű üvegbe palackozott csodaszer receptje hétpecsétes titok.
Annyit azonban lehet tudni, hogy több mint 40 féle gyógy- és fűszernövényt használnak fel az előállításakor, amelyek többsége a Kárpát-medencéből származik. A száraz jellegű nedűt leginkább aperitifként fogyasztják, hiszen remek étvágygerjesztő.
Összetett technológiával készül, azaz kivonatolással és lepárlással. Az Unicum a végleges, utánozhatatlan, karakteres ízét a tölgyfahordóban való érlelés során nyeri el. Napjainkban, a világ szinte minden részére exportálják.
Különösen Németországban és Olaszországban nagy rá a kereslet. Kedvező hatása van az emberi szervezetre, szóval érdemes néha felhörpinteni egy-egy kupicával, persze hidegen. Az Unicum bármilyen rendezvény alkalmával tökéletesen megállja a helyét, ennek tudatában érdemes tartani otthon belőle néhány üveggel.