Magyar gyógynövénylikőr fűszeres ízzel. Ugye rögtön kitaláltad, hogy miről van szó? Az Unicum egy keserű és egyedi sötétbarna színű szeszesital, ami nagyon jó a test felmelegítésére a hideg téli estéken. Ezen kívül kiváló gyógyírnak tartják megfázás ellen. A híres magyar ital nagyon hosszú történelemmel büszkélkedik. Első kóstolója állítólag II. Ferenc József császár volt, akinek 1790-ben az udvari orvosa, Zwack készítette el.
A legenda szerint a keserű nevét szintén az osztrák-magyar monarchia császára adta, aki megkóstolván az italt felkiáltott: Das is ein UNIKUM! Az Unicum híre és népszerűsége fokozatosan messze túlterjedt a bécsi udvaron, így ez a likőr nem csupán alkohol, hanem nemzeti kincs is lett Magyarországon. Az Unicum eredetileg gyógypárlat volt, amit emésztési panaszok esetén ajánlottak fogyasztani.
Azt is állítják róla, hogy étkezés után egy pohárral kiválóan hat az emésztés elősegítésére. Azonban gyakran aperitifként is felszolgálják. Ebben az esetben segít az étvágy serkentésében. A gyártó a mai napig nagy gondot fordít arra, hogy minden összetevő a lehető legtermészetesebb legyen. Az Unicum 40 féle gyógynövényt tartalmaz, amelyeket kézzel szednek.
Az italt legalább 6 hónapig tölgyfahordóban érlelik, ahol 40 százalékban sötétbarna, meglehetősen kesernyés, gyógynövényes és fűszeres ízű, aromájú likőrré alakul. Érdekes és esztétikusan kialakított, gömb alakú palackja külön figyelmet érdemel. Ez a sötétzöld, a címkén jellegzetes kereszttel ellátott üveg nagyszerű kiegészítője lesz bármelyik likőrgyűjteménynek. Persze a másik fontos előnye a kimondottan megfizethető ár.