Kéklő tengerpart, spanyol zene, fűszeres ételek, hatalmas kaktuszok. Bátran állíthatjuk, hogy Mexikó igazi turistaparadicsom, ráadásul a tequila hazája is. Ez a különleges tüzes víz nemcsak a származási országában terjedt el, hanem először az amerikai kontinensen, majd áthajózott az óceánon és Európában is ismertté vált.
A nevét arról a mexikói településről kapta, ahol a mai napig foglalkoznak az előállításával. A régi mendemondák szerint, egykor kaktuszból készült, ez a hamis információ olykor a filmvásznon is visszaköszön. A tequila alapanyaga ugyanis a kék agávé, ami nem köthető össze egyetlen kaktusz családdal sem. Előállítását tekintve három kategóriát különböztetünk meg egymástól.
Első és legolcsóbb változata a silver, ami érlelés nélkül készül. Következő fokozata a gold, amit bizonyos ideig pihentetnek a palackozás előtt. A harmadik a legjobb minőségű, az úgy nevezett anejo, az érlelt tequila. Másik szempont, amit a vásárlásnál és az árazásnál figyelembe kell venni, az a tényleges agávé tartalma.
A legkevesebb százalék nem mehet 51 alá, de kapható olyan prémiumital, ami 100%-os agávéval büszkélkedik. Attól függetlenül, hogy mire szánjuk majd az üveget, érdemes egyiket vagy másikat beszerezni. Például szülinapra, baráti összejövetelekre biztos sikert aratunk az egyszerűbb kevert tequilával, míg üzleti találkozókra, évfordulókra sokan vásárolják meg a különlegességet. Az üveg kiválasztásánál mindig mérlegelni kell az ár/érték arányt, ugyanis lehet, hogy valamelyik csak pár ezer forinttal kerül többe, azonban már a prémiumkategóriába tartozik. Bátran próbáljunk ki többet!