Minden országnak megvan a maga változata ebből az italból. Az amerikaiak holdfényt isznak, az osztrákok pálinka néven ismerik, hozzánk hasonlóan, Balkánon rakiát kortyolgatnak, a franciák pedig, akik mindig is szívesen romantikáztak, eau de vie-t (az élet vizét). Mindezen italoknak közös vonásuk, hogy a gyökereik a vidéki házi lepárlásban gyökereznek.
A pálinka sem különbözik ettől. Eredete több száz évre nyúlik vissza a Kárpát-medencében. Az évszázadok alatt tökéletesített eljárás jól bejáratott hagyomány. Igazából bárki úgy iható, ahogy csak akarja. Amennyiben rendesen akarja valaki csinálni a dolgot, akkor be kell tartania néhány szabályt. Először is szobahőmérsékleten kell inni, sokan így is fogyasztják ezt a közkedvelt italt.
Persze a fagyasztott, hideg alkoholt könnyebb meginni, de csak azért, mert ez megöli az ízét. Viszont egy olyan aromás italnál, mint a pálinka, elrontja az élményt, ha az üveget a fagyasztóban tartjuk. Az ital aromás jellege az oka annak is, hogy általában sajátos, tulipán alakú pohárban szolgálják fel. Lassan kortyolgatni kell, ha ilyen pohárból fogyasztjuk. Bár senki sem hibáztatja, ha bátorságot mutat és lecsap egy felest, ha az a kedvére való.
Ez különösen a baráti társaságoknál népszerű szokás, így fenntartva vagy éppen fokozva a jó hangulatot. A pálinkát szinte mindig tisztán isszák. Vannak modern kori mixerek, akik koktélokhoz adják ezt az italt, de ez nagyon ritkaságszámba megy. Még a legmagyarabb koktélbárokban is általában újdonságként tartják fent a keveréket A legigazibb módja a pálinka fogyasztásának a házi üvegből való fogyasztás. Ki kell próbálni!