A muffintészta elkészítése alapvető száraz hozzávalók összekeverésével kezdődik, mint a liszt, sütőpor, szóda és só. A muffin alaprecept mellett gyakran teszünk bele őrölt fahéjat is. Csak akkor nem érdemes tenni hozzá, amikor citrusos ízű muffint készítünk. A nedves összetevők ugyanolyan egyszerűek, mint a szárazok: ez a tejszínes vaj és cukor, plusz 2 tojás, vanília, tejföl/natúr joghurt és tej.
A muffin alaprecept alapján barna cukrot vagy kristálycukrot használunk. Van, aki vagy sima görög joghurtot vagy tejfölt használ az alapján, ami éppen otthon van a konyhán. Ugyanez a helyzet a tejjel – használható teljes tej, 1% tej, mandulatej – őszintén szólva, ebben a muffin alapreceptben minden működik.
Összesen 11 összetevő van, amit elő kell venni, beleértve a fahéjat, ráadásul mind a 11 hozzávaló teljesen alapélelmiszer, nincs semmi új vagy olyan, amit nehéz megtalálni, plusz a tejföllel és a tejjel is van mozgástér attól függően, hogy mi a kényelmes Önnek. Évek óta használjuk ezt a muffin trükköt, és esküszünk rá: töltsük meg a muffin csészéket/bélelőket egészen a tetejéig. A muffinokat mindössze 5 percig sütjük magas hőmérsékleten.
Csökkentse a hőmérsékletet a fennmaradó sütési időre. Ez a kezdeti forró levegőfújás egyenesen felfelé emeli a muffinokat, és szilárd kupolát hoz létre. A többi idő alatt normál sütési hőmérsékleten megsül a muffin közepe, de ez csak bizonyos muffintésztákkal működik. A muffin alaprecept szerint a tésztának sűrűbbnek és erősebbnek kell lennie, mint a legtöbb esetben, ezért erre érdemes odafigyelni.